Over de kraamtijd met Uwe Porters
Scroll naar onder voor de highlights van deze aflevering
met Uwe Porters
In deze aflevering van Radio Mama is Uwe Porters te gast. Uwe is mama van twee kindjes en daarnaast ook vroedvrouw. Vanuit haar ervaring als vroedvrouw schreef zij twee boeken over de bevalling en de kraamtijd: “Verlos ons” en “Verlost, en nu?”. Uwe is dus zonder twijfel de ideale gaste om ons meer te vertellen over deze bijzondere periode na de bevalling.
Wat is de kraamtijd?
De kraamtijd is de periode die start na de bevalling en waarvan doorgaans wordt gezegd dat ze zes weken later eindigt. Die zes weken zijn namelijk nodig om fysiek te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Na deze zes weken volgt een controle bij de gynaecoloog, waarna je meestal de toelating krijgt om onder meer terug te beginnen sporten en te vrijen. Uwe benadrukt wel dat het begrip “kraamtijd” nogal rekbaar is. Zo zijn sommigen van oordeel dat de kraamtijd pas voorbij is wanneer je als mama weer aan het werk gaat, wanneer je kindje één jaar wordt, wanneer het vierde trimester voorbij is of wanneer je het zelf zo aanvoelt.
De geboorte van een moeder
Vaak wordt enkel gesproken over de geboorte van de baby. Toch wordt op datzelfde moment nog iemand geboren: de moeder. Vanaf het moment dat je moeder wordt, ben je niet meer dezelfde persoon als voorheen. Zo zal je positie en relatie ten opzichte van anderen veranderen als je een baby krijgt. Uwe is ervan overtuigd dat het goed is om dit op voorhand te weten. “Er wordt niet verwacht dat je na de kraamtijd terug volledig je ‘oude zelf’ bent, maar er moet gezocht worden naar een nieuwe balans en nieuwe doelen”, aldus Uwe. Het is ook perfect normaal om te rouwen om de persoon die je was voor de bevalling en nu misschien niet meer bent. Je weet dat je een kind krijgt en kunt je erop proberen voorbereiden, maar uiteindelijk weet je niet hoe fundamenteel het je zal veranderen.
Een cocktail van hormonen
De ene dag loop je op een roze wolk, de volgende dag op een donkergrijze wolk en nog een dag later lijkt de wolk wel gewoon wit te zijn. Dat ligt onder andere aan de hormonen. Net na de geboorte komt onder meer oxytocine, endorfine en adrenaline vrij. Het is een cocktail van hormonen die je van de ene emotie in de andere gooit en dat kan best overweldigend voelen. Het helpt om te beseffen dat die emoties hun functie hebben en je je tranen gewoon mag laten stromen. Ook bij vaders is er verandering in hormonen. Een aantal dagen na de bevalling pieken zij in testosteron. Een slimme zet van de natuur om de moeder een gevoel van veiligheid te geven. Een papa die huid-op-huidcontact heeft met zijn baby krijgt ook een boost oxytocine, wat je rustig maakt en helpt bij de hechting.
De drie elementen voor een rustige kraamtijd
RUST
Als je net mama geworden bent kan het helpend zijn om het 5-5-5-principe in je achterhoofd te houden. Dat houdt in dat je de eerste vijf dagen na de geboorte in bed blijft. De volgende vijf dagen blijf je op bed en de laatste vijf dagen blijf je rond het bed. Als je al kindjes hebt, is dat echter niet altijd haalbaar. Maar blijf bijvoorbeeld weg van het idee om heel je huishouden in orde te brengen. Voor je herstel is het wijs om veel rust te nemen, zelfs op de dagen dat je je energiek voelt.
HULP VRAGEN
Wanneer je weer thuis bent na de bevalling kan je hulp van Kraamzorg krijgen. Toch is het ook handig om op voorhand al na te denken over andere personen waaraan je hulp kan vragen, zeker wanneer er ook nog enkele oudere kindjes aanwezig zijn thuis. Misschien wil een bepaald familielid wel eens koken of naar de speeltuin gaan met de grotere kindjes? Ook de was en de strijk hoef je in de kraamtijd niet zelf te doen.
EEN KRAAMPLAN
Je kan eventueel op voorhand nadenken over hoe je het bezoek zal regelen, hoe je voor eten zal zorgen en wie kan helpen met wat. Op die manier creëer je rust in je hoofd en is de drempel minder groot om de hulp effectief te vragen en aanvaarden tijdens de kraamtijd. Het kan ook fijn zijn om een aantal dingen voorhanden te hebben die je meteen kunnen opbeuren op een moeilijk moment: een afspeellijst met leuke liedjes, een serie, een lekker dessert, …
Ook nog in de podcast:
Vanwaar komt de term ‘vierde trimester’, bezoek na de bevalling en de lockdown en taboes rond de kraamperiode doorbroken.
Wil je meer weten over onderwerpen zoals de bevalling of de kraamtijd? De boeken van Uwe zijn echte aanraders en vind je zowel online als in verschillende boekhandels terug. Je kan Uwe volgen via haar instagramaccount: @uweporters.