Over de bevalling

met Leentje Van Dijck

Vandaag is Leentje Van Dijck te gast bij Radio Mama. Leentje is mama van twee kinderen van zeven en negen jaar oud, waarvan ze telkens thuis is bevallen. Vanuit haar ervaring als vroedvrouw startte ze De Geboortepraktijk op: een praktijk die (toekomstige) mama’s begeleidt naar en bij bij de geboorte van hun kind. Ik heb het met haar over een van de wonderlijkste dingen waartoe een vrouwenlichaam in staat is: de bevalling.


Geboortewensen

Tegenwoordig bestaat er een onuitputtelijk aanbod aan cursussen en boeken die je meer uitleg geven over de bevalling. Ook bij je vroedvrouw kan je steeds terecht voor meer informatie. Leentje raadt iedereen aan om gebruik te maken van deze mogelijkheden. Jezelf informeren zorgt ervoor dat je beter weet welke keuzes en mogelijkheden er zijn tijdens de bevalling. Je kan op voorhand al enkele geboortewensen uitwerken als koppel. Daar kan je in aangeven hoe je de bevalling ziet en wat je nodig hebt in bepaalde situaties. Zo kan je bijvoorbeeld in je geboortewensen ook opnemen dat je autonomie belangrijk vindt en daarom wil dat alle (medische) beslissingen in samenspraak gebeuren. Je kan ook je wensen voor het worst-case scenario kenbaar maken. Want je weet immers nooit op voorhand hoe een bevalling zal verlopen. Ook bij een keizersnede kan je geboortewensen opstellen. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je graag wil dat je baby meteen na de geboorte op jou wordt gelegd, dat bepaalde muziek wordt afgespeeld tijdens de bevalling of dat de partner de navelstreng mag doorknippen.


Het uitkloppen van de navelstreng

Een voorbeeld van een bewuste keuze die je als ouder kunt maken bij de bevalling is het laten uitkloppen van de navelstreng. Dat wil zeggen dat gewacht wordt met het doorknippen van de navelstreng tot er geen hartslag meer in gevoeld kan worden. Door even te wachten met het doorknippen van de navelstreng blijft de baby langer in verbinding met de mama, waardoor hij ook langer ondersteund wordt door haar. Al het bloed van de placenta kan zo immers nog naar de baby stromen.


Bevallen op de rug of een andere positie? 

Bevallen op de rug is in feite een heel onnatuurlijke houding, aldus Leentje. In ziekenhuizen bevallen vrouwen nochtans het vaakst op deze manier, mede omdat men hierdoor een goed zicht heeft bij medische problemen. Toch heeft bevallen in een andere houding zoals bijvoorbeeld op handen en knieën veel voordelen. Het heiligbeen zit niet in de weg en ook de zwaartekracht kan zijn werk doen. Ook op je zij liggen bij het bevallen kan er voor zorgen dat scheurtjes vermeden worden omwille van de verminderde druk op de vagina. Voorts is Leentje ervan overtuigd dat de intuïtie van een vrouw haar vaak al vertelt wat zij nodig heeft om haar baby gemakkelijk ter wereld te brengen.


Epidurale verdoving?

Een epidurale verdoving zorgt ervoor dat de weeën minder intens aangevoeld worden, maar zorgt niet altijd voor een volledig pijnvrije bevalling. Leentje raadt mama’s in spe aan om hier op voorhand niet te veel over te piekeren. Het moment zelf zal wel uitwijzen of je nood hebt aan deze epidurale verdoving of niet. Toch is het belangrijk om de nadelen van deze epidurale verdoving niet uit het oog te verliezen. Door deze verdoving ben je namelijk aan je bed gekluisterd, je moet voortdurend gemonitord worden, je hebt een infuus nodig, je kunt niet meer zelf plassen en ook bij het persen kan je meer hulp nodig hebben.


Knip of scheur?

Uit de statistieken van De Geboortepraktijk zelf bleek dat een knip slechts in 0,2% van de gevallen noodzakelijk was. De vroedvrouwen van de Geboortepraktijk nemen veel voorzorgsmaatregelen om het scheuren te voorkomen: de vrouw kiest zelf de houding waarin zij bevalt, op het einde van de bevalling wordt rustig geademd in plaats van geperst en ook in bad bevallen vermindert de kans op scheuren.


Beval daar waar het veilig en fijn voelt

Als mama in spe kies je zelf waar je het liefst wil bevallen: thuis, in het ziekenhuis of nog ergens anders (bijvoorbeeld in een geboortehuis). Kies voor de plaats die jou een gevoel van veiligheid geeft en waar je je ontspannen en op je gemak voelt. Angst en spanning kunnen namelijk een vlotte bevalling in de weg zitten. Elementen die hierin een rol kunnen spelen zijn de aanwezigheid van een betrokken partner en de sfeer die op een bepaalde plek heerst. Dim de lichten, neem enkele spullen mee die je helpen ontspannen en zet eventueel wat rustige muziek op.


De voordelen van een zelfstandige vroedvrouw

De zelfstandige vroedvrouwen van De Geboortepraktijk begeleiden thuisbevallingen, bevallingen in geboortehuizen maar ook bevallingen in de ziekenhuizen waaraan zij verbonden zijn. Dat zorgt voor continuïteit. Jouw zelfstandige vroedvrouw blijft dan ook een belangrijk aanspreekpunt voor de ouders tot een jaar na de geboorte. In het ziekenhuis word je geconfronteerd met verschillende gezichten door de wisselende shiften, wat het extra aangenaam maakt om ook iemand aan je zij te hebben die je al kent.


Ook nog in de podcast

De geboorte van de placenta, redenen voor een keizersnede, waarom thuisbevallingen niet gevaarlijker zijn dan ziekenhuisbevallingen en zorgt een thuisbevalling voor veel opkuiswerk?

Wil je meer weten over het werk van De Geboortepraktijk of ben je nog op zoek naar een zelfstandige vroedvrouw om jou binnenkort te begeleiden? Meer informatie vind je op www.geboortepraktijk.be of op Instagram onder ‘Geboortepraktijk’!