Over papa zijn in de eerste 1000 dagen

met Niki Vanhamel

In deze aflevering heb ik vadercoach Niki Vanhamel van Daddycation nog eens te gast. In eerdere afleveringen van Radio Mama werd al duidelijk dat de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, enorm belangrijk zijn in de ontwikkeling van een kind. Hoe kunnen vaders ondersteunen? Hoe beleven zij het prille vaderschap? Wat kunnen ze doen om de band met hun baby te versterken?


Vadercoach

Hoewel zijn dochtertje hem vele slapeloze nachten bezorgde, is Niki haar voor altijd dankbaar. Zij dwong hem niet alleen zichzelf beter te leren kennen, dankzij haar ging hij ook andere vaders helpen in hun zoektocht. Met ‘Daddycation’ biedt hij een helpende hand aan papa’s voor wie de klassieke vaderrol te beperkend aanvoelt maar die niet goed weten welke invulling ze er dan wel aan willen geven. 

Nadat zijn vrouw indertijd voor hun dochtertje was thuisgebleven, is Niki nu al een jaar huisvader na de geboorte van hun zoontje. Het begint te kriebelen om weer afspraken te maken en weer aan het werk te gaan. Daddycation is meer dan Niki’s werk, het is zijn eigen groeiproces. En blijkbaar zijn er wel meer mannen die het vaderschap als een groeiproces ervaren en wat steun of een klankbord kunnen gebruiken.  Maar voorlopig zorgt zoonlief er nog voor dat Niki in de eerste plaats blijft connecteren met zichzelf, zijn zoontje, en wat er zich aandient in het moment. Hij geniet nog even verder van het cocoonen.


Pre- & Perinatale psychologie in de praktijk

Een traumatische bevalling en wederom veel huilen daagden Niki uit om nog meer met zichzelf aan de slag te gaan en brachten hem uiteindelijk bij de pre- en perinatale psychologie. Dat is de wetenschap die de ervaringen onderzoekt die een baby opdoet voor, tijdens en na de geboorte, en de effecten daarvan op de ontwikkeling van een kind. Helaas zijn nog maar weinig mensen hiervan op de hoogte. Spijtig, want het zou een groot verschil maken in de ontwikkeling van onze kinderen en hun gezondheid en welzijn op latere leeftijd ten goede komen.

Vaak wordt aangenomen dat je als vader met een ‘achterstand’ start aan de relatie met je kindje. Mama heeft ten slotte een voorsprong van 9 maanden. Al die tijd groeide het vruchtje in haar buik en voelden ze elkaar aan. Maar ook als papa kan je van bij het prille begin al een band opbouwen met je kind.Onderzoek toont aan dat het van belang is om al tijdens de zwangerschap te verbinden met je baby, omdat dit een positief effect heeft op de verdere ontwikkeling van het kind. Hoewel praten tegen de buik van je zwangere vriendin of vrouw misschien raar lijkt, helpt het je een band op te bouwen met je kindje én vertrouwd te raken met je rol als papa, zegt Niki.


Je goed voelen als ouder

Wanneer jullie kindje geboren wordt, ligt de focus vooral op mama. Medisch gezien volkomen logisch, maar ook voor jullie kindje is dit een ontzettend ingrijpende gebeurtenis. Als papa kan je enorm bijdragen tijdens de bevalling door je focus deels te richten op de baby en hem te verwelkomen met warme, geruststellende woorden. Bovendien zorgt jouw stem zo ook voor herkenbaarheid. En dat is ook van belang in de maanden nadien. Je baby verstaat nog niet wat je zegt, maar het schept wel een band en hij voelt wel de emotie en energie waarmee je het zegt.  Zelfs als je niet praat tegen je baby, dan nog zal hij jouw emoties en energie oppikken. 

Voel je je goed, uitgerust en liefdevol, dan is dat mooi meegenomen. Voel je je echter niet goed in je vel, sta je onder stress, ben je oververmoeid,…dan kan dat leiden tot onrust, spanning, huilen, eet- of slaapproblemen bij je baby.  Je hebt er dus alle baat bij om dit aan te pakken. Zo bewijs je niet alleen jezelf een dienst, maar help je ook je kind tot rust te komen. Je goed voelen in je rol als ouder is dus belangrijk voor zowel papa als mama. 


Van tweederangs ouder naar eersteklas papa

De taak die vaders vroeger hadden, was zeer rechtlijnig: ze zorgden voor financiële zekerheid en vervulden een corrigerende rol. De huidige generatie papa’s breekt terecht uit dit strakke keurslijf. Ze willen niet langer de tweederangs ouder zijn en gaan voor meer betrokkenheid bij de opvoeding van hun kinderen. De hoogopgeleide middenklasse speelt hierbij een belangrijke rol. Het financiële aspect, dat ervoor zorgde dat de vrouw vaak thuis bleef voor de kinderen, valt weg. Nu vrouwen ook hoogopgeleid zijn en soms meer verdienen dan hun man, ontstaat er een keuze in wie thuis blijft voor de kinderen. En dan is het aan de poortwachter, aka mama, om papa de kans te geven om te schitteren in zijn rol. 

Niki geeft papa’s nog een gouden raad mee:  “Zorg dat je als vader jouw een-op-een momentjes hebt met je kinderen. Ze dwingen je te onthaasten en geven je meer zelfvertrouwen.”


Ook nog in de podcast

Over de terughoudendheid om steun te vragen als papa na de bevalling, over hoe je opgekropte emoties kan ontladen en veel toevallige raakpunten met eerdere afleveringen van de podcast.