Over het belang van gezonde voeding met Klaartje Mertens
Scroll naar onder voor de highlights van deze aflevering
met Klaartje Mertens
In deze aflevering is Klaartje Mertens aan het woord: een enthousiaste en gedreven mama, voedingsdeskundige en onderneemster. Met de komst van haar zoontje Lou ontdekte Klaartje dat de kwaliteit van baby-en kindervoeding uit de supermarkt nog niet op punt stond. Ze besloot om ‘Just.’ in het leven te blazen: haar eigen biologische voedingslijn voor de (aller)kleinsten. Just wat we nodig hebben als je ’t mij vraagt!
1000 dagen om de smaakvoorkeuren van je kind te bepalen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie bevatten kindermaaltijden uit de supermarkt doorgaans te veel toegevoegde suikers en zouten of zijn ze niet vers genoeg. Ondanks dat het aanbod aan gezonde voeding voor volwassenen de laatste jaren sterk gestegen is in supermarkten, zien we niet dezelfde evolutie bij kindervoeding.
Dit terwijl de smaakvoorkeuren van kinderen grotendeels bepaald worden gedurende hun eerste levensjaren. In deze fase is het dus belangrijk om als ouder veel gezonde voedingsmiddelen aan te bieden aan je kind.
“Maar wat zijn dan gezonde voedingsmiddelen, Klaartje?” Op deze vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Volgens Klaartje kan een gezond voedingsmiddel niet losgekoppeld worden van een gezonde bodem waarop het geteeld wordt en van de planten en dieren die op deze bodem staan. Toch zijn er enkele dingen waarop je volgens haar kan letten bij het uitkiezen van gezonde voedingsmiddelen:
1) Kies voor bio.
2) Kies voor natuurlijke ingrediënten waarvan de oorsprong dicht bij de natuur ligt.
3) Gebruik de voedingsdriehoek als leidraad: zo zijn groenten, fruit, (plantaardige) eiwitten, goede vetten en volkoren granen broodnodig voor een gezonde levensstijl.
4) Kies voor kwaliteit: gebruik onbewerkte en ongeraffineerde voedingsmiddelen.
5) Hou rekening met de seizoenen bij het uitkiezen van bepaalde voedingsmiddelen.
Haal de druk van de (soep)ketel
Bij het samenstellen van een gezond voedingspatroon voor je kind, is het volgens Klaartje belangrijk om jezelf als ouder niet te veel druk op te leggen. “Elk kind is anders, en zo is dus ook elke ervaring met eten anders. Perfectie nastreven hoeft niet.
Leg de lat laag voor je kind, zodat het stap per stap nieuwe voedingsmiddelen kan ontdekken. Laat je kind tijdens dit ontdekkingsproces meerdere zintuigen gebruiken: zien, ruiken en voelen. Soms los je problemen met eten simpelweg op door je kind niet te verplichten om te eten,” aldus Klaartje.
Gezond omgaan met gezonde voeding
Klaartje benadrukt daarnaast ook dat een gezonde kijk op voeding van cruciaal belang is. “Gezonde voeding hangt samen met een gezonde levensstijl, mentale gezondheid en beweging. Het totaalplaatje telt.” Wees dus steeds voorzichtig wanneer je je kind verbiedt om iets te eten of een bepaald voedingsmiddel als ‘slecht’ categoriseert. Op deze manier kun je vermijden dat je kind te maken krijgt met de dieetcultuur en zich schuldig voelt bij het eten van een minder gezond voedingsmiddel. Het belangrijkste is dat je kind tevreden is met zichzelf en zijn of haar lichaam.
Eten om te groeien
Wanneer ze daar oud genoeg voor zijn, is het een goed idee om op een toegankelijke manier aan je kinderen te vertellen dat gezond eten belangrijk is voor hun lichaam. Je manier van aanpak rond eten is minstens even belangrijk als hetgeen je je kinderen voorschotelt aan tafel. Door hen te informeren en beslissingsmacht te geven, bevorder je hun eetproces. Dit eetproces is een leerproces waarbij je als ouder je kind zelfvertrouwen en autonomie kan geven, hem kan aanmoedigen en tegelijkertijd nabij zijn. Zo is het bijvoorbeeld beter om aan je kind te vragen: ‘Wil je eerst de spruitjes proeven of eerst de rode kool?’, dan om te zeggen: ‘Jij moet je bord leegeten.’
Meerdere wegen leiden tot succes
Durf als ouder je gevoel te volgen in het eetproces van je kind! Het is daarbij wel belangrijk dat je je als ouder goed informeert, dan pas ben je in staat om echt je gevoel te volgen en onderbouwde keuzes te maken. Hou daarbij in gedachten dat een goede balans belangrijk is.
Dit smaakt naar meer?
Ben je benieuwd geworden naar de biologische kindermaaltijden van Klaartje? ‘Just.’ is te koop in biologische winkels en binnenkort ook in Delhaize. Op haar Instagram: @just.thebetterstart kan je volgen waar ze mee bezig is.
Ook nog in de podcast:
Waarom je best straffen en belonen met eten vermijdt, de kost per kilocalorie van gezonde voeding in vergelijking met die van ongezonde voeding, en over ‘intuïtief eten’.
Op zoek naar tips voor moeilijke eters, starten met vaste voeding of koemelkallergie? Beluister dan zeker de achtste aflevering van Radio Mama: ‘voeding’ met Rolinde Demeyer!