Over langvoeden

met Kim Calomme

In deze aflevering van Radio Mama is Kim Calomme te gast. Zij is in de eerste plaats mama, zegt ze zelf, maar ook klinisch psycholoog en dé persoon om uit te nodigen voor een podcast over langvoeden. Al 5 jaar geeft ze haar kinderen onafgebroken de borst. We hebben het over het taboe en de vooroordelen rond lang borstvoeding geven, over tandemvoeden en het effect van de steun van andere mama’s.


Taboo(bies)

Kim werkte als klinisch psycholoog in een ziekenhuis en gaf les pedagogiek. Tot ze beviel van Bojan. Samen met haar man nam ze de beslissing om van dan af aan thuis te blijven. Ondertussen is ze trotse mama van twee jongens (5 jaar & 3 jaar) en zwanger van hun zusje. 

Een half jaar geleden richtte ze ‘Mama’s in verbinding’ op. Een online platform waar mama’s terecht kunnen voor informatie én waar ze (h)erkenning vinden. Zelf heeft ze ook al veel aan de digitale village gehad. Door lang borstvoeding te geven, kiest ze niet voor de meest mainstream optie. Maar dankzij de steun van ‘onbekende’ mama’s voelt ze zich gesterkt in haar keuze.

Op langvoeden en borstvoeding in het algemeen rust nog te vaak een taboe. “Je kan nooit iedereen mee hebben, maar de opmerkingen raken elke mama. Ze raken ons recht in ons mama zijn. Je geeft te lang of te kort. Je houdt te snel op wanneer het niet lukt. Of je moet meer aan jezelf denken wanneer je langer borstvoeding geeft,… We voelen ons gefaald en schamen ons voor onze keuzes. Onterecht! We willen allemaal toch gewoon het beste voor ons kindje,” aldus Kim.


Vooroordelen versus voordelen

Als klinisch psycholoog behandelde Kim voornamelijk volwassen, maar de afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in de psychologie van het kind in relatie tot het ouderschap. Ondanks dat zij haar keuze voor langvoeden perfect wetenschappelijk kan verantwoorden, krijgt ook zij soms te maken met de vooroordelen. Uit een poll op de Instagrampagina van Kristien bleek dat mama’s met onder meer deze vooroordelen te maken krijgen:

  • Langvoeden zorgt voor een abnormale hechting
  • Er zitten geen voedingsstoffen meer in je moedermelk
  • Lang borstvoeding geven is ongepast, raar en egoïstisch
  • Je kindje zal nooit alleen leren slapen
  • ...


Stuk voor stuk zijn deze vooroordelen te weerleggen en vaak blijken deze, meestal goed bedoelde, adviezen voort te komen uit onvoldoende kennis. Spijtig genoeg voelen veel mama’s zich zelfs niet gesteund door hun arts of door de gezondheidszorg. Ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, voelt langvoeden niet aan als een aanbeveling, maar eerder als een rariteit.


Wat is langvoeden en tandemvoeden?

De WHO raadt aan om je kindje tot 6 maanden exclusief moedermelk te geven. En daarna borstvoeding te blijven aanbieden, in combinatie met vaste voeding, tot minstens 2 jaar. Langer dan een jaar borstvoeding geven is dus heel normaal. Ons lichaam is daar ook op voorzien. Moedermelk past zich aan aan de noden van je kindje. Eerst produceer je het eiwitrijke colostrum, die het immuunsysteem van je pasgeboren baby versterkt, nadien maak je een suikerrijke moedermelk aan, die de verdere ontwikkeling ondersteunt. 

Ook de hoeveelheid wordt afgestemd op je baby.  Grote eters, kleine eters, tweelingen, drielingen,… een kwestie van ‘vraag en aanbod’. Hierdoor kan je ook tandemvoeden, zoals Kim. Haar zoontjes Bojan en Adan dronken 2,5 jaar samen bij haar. Het voeden van 2 kindjes met een verschillende leeftijd, heeft zeker voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld het oudste kindje de stuwing laten wegdrinken waardoor je je baby rustiger kan voeden. De moedermelk is dan wel afgestemd op het jongste kindje, maar ook voor de oudste blijft ze enorm voedzaam.

Ondanks alle voordelen voor kind, mama én maatschappij, slaagt onze samenleving er onvoldoende in om mama’s die willen langvoeden goed te ondersteunen. Denk maar aan het kolfrecht tot 9 maanden, terwijl je melkproductie zich doorgaans pas stabiliseert rond de 11 maanden. Of het onbegrip van werkgevers en collega’s. 

Leuk weetje: Het taboe rond borstvoeding is de reden dat Radio Mama is ontstaan. Het is een gevoelig onderwerp waar vaak onvoldoende of eenzijdige informatie over beschikbaar is, waar veel emoties rond hangen en veel vooroordelen over bestaan. Met deze aflevering hopen we het taboe bespreekbaar te maken en mama’s het vertrouwen te geven dat ze een goede ouder zijn voor hun kind, of ze nu (nog) borstvoeding geven of niet. 


Ook nog in de podcast:

Een nuance in het romantisch beeld van borstvoeding geven, over de vooroordelen over langvoeden, even klagen over de borst geven (en dat is helemaal ok) en grenzen leren aangeven.