Over zelfzorg

met Nina Mouton

In deze aflevering maakt Nina Mouton voor de tweede keer haar opwachting bij Radio Mama. De eerste keer ging het over mild ouderschap, iets waar Nina stilaan Vlaanderen mee verovert en steeds meer ouders in meeneemt. 

Zelfzorg, het onderwerp van deze aflevering, is iets wat hand in hand gaat met mild ouderschap. Want je kan maar voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Maar wat is zelfzorg nu eigenlijk? “Zelfzorg is méér dan eens uitgebreid in bad gaan. Ik haat een bad nemen,” aldus een lachende Nina. 

Ontdek hieronder de highlights van deze aflevering!

Zelfzorg is meer dan in bad gaan

Er bestaan veel misverstanden rond zelfzorg. Voor veel mensen is zelfzorg een uur in bad gaan met een kaarsje en een glas wijn. En dan zou je zogezegd opgeladen moeten zijn voor een nieuwe week. Een nieuwe week waarin jij altijd rustig bent en alles kan geven aan iedereen rondom jou. Zo gemakkelijk is het helaas niet. “Ik noem dat geen zelfzorg, voor mij is dat me-time. Me-time kan helpen om tot jezelf te komen, maar alsjeblieft, ga niet in bad als je niet graag in bad gaat omdat je aan zelfzorg moet doen. Ga ook niet beginnen lopen, aan yoga doen of mediteren als dat niet bij je past,” zegt Nina lachend maar toch gemeend. 

Maar wat is zelfzorg dan wel? Voor Nina is zelfzorg weten wie je bent, weten welke kwetsuren je hebt. Want die hebben we allemaal. “Het is niet omdat je nooit iets erg hebt meegemaakt en denkt dat je een perfecte of goede opvoeding hebt gehad, dat je geen kwetsuren of blauwe plekken hebt,” aldus Nina.

Zelfzorg is inchecken bij jezelf

“Zelfzorg gaat over kunnen inchecken bij jezelf: wat heb ik nodig en wat kan ik écht geven? Het gaat over zorgen voor je innerlijk kind, net zoals we zorgen voor onze echte kinderen.”  We mogen bij onszelf hetzelfde proberen doen als we bij onze kinderen doen: zorgen. Anders geven we onze kinderen onbewust de boodschap dat we als volwassenen altijd moeten geven en dat je zelf niet op de eerste plaats komt.

Maar dat inchecken bij jezelf is ook een beetje eng. Tijdens Nina’s zelfzorgtraject ga je telkens een laagje dieper. Toch hoef je daar niet bang voor te zijn. De potjes die je nog niet wil openen, zullen dicht blijven. En de potjes die te intens zijn om alleen te openen, daar kan je hulp voor inschakelen. “Ik geloof dat mensen zelf goed genoeg kunnen beoordelen voor welke dingen ze professionele hulp nodig hebben en met welke dingen ze perfect bij hun partner of een vriendin terecht kunnen,” zegt Nina. Ook dat is zelfzorg.

Zelfzorg is eigen grenzen stellen en bewaken

Waarom vinden we het zo moeilijk om grenzen te stellen, terwijl dat net een heel belangrijk onderdeel van zelfzorg is? “Omdat we bang zijn dat we de ander iets afpakken wanneer we grenzen stellen. Terwijl het tegenovergestelde waar is, we geven net veel duidelijkheid door onze grenzen aan te geven en te communiceren,” aldus Nina. Grenzen stellen is moeilijk, maar eigenlijk is het niets meer dan afspraken maken met jezelf en de mensen rondom je.

Grenzen stellen gaat ook over hulp vragen. Je moet niet alles alleen kunnen. Dat veel mensen het moeilijk hebben met hulp vragen, komt voort uit een onderliggende angst voor afwijzing. We willen niet afgewezen worden. En dan komen onze inner voices boven: je moet niet flauw zijn, wees eens flink, nog even doorbijten, je kan het wel alleen. En daarom vragen we geen hulp, terwijl we die hulp net heel goed kunnen gebruiken...

SOS: Ik word getriggerd

Stel: je bent mild voor jezelf, voor je omgeving en voor je kinderen. En dan word je plots getriggerd en blijft er van je mildheid niet veel meer over. Wat dan? We denken vaak dat een trigger volledig buiten onszelf ligt en geven de trigger de ‘schuld’ van onze reactie. Maar het gaat hier helemaal niet over schuld. 

Een trigger is een uitnodiging om te kijken naar jouw reactie erop. Hoe doe je dat? Door de trigger te herkennen en erkennen en jezelf af te vragen wat eronder zit. Nina brengt raad:

  1. Stap uit de situatie.
    Als je op tijd de trigger kan oppikken, kan je even letterlijk of figuurlijk uit de situatie stappen. Kruip in je helikopter en ontdek waarom je getriggerd wordt. Maar onthou ook dat het niet erg is als je innerlijk kind reageert en je begint te roepen. We zijn allemaal mensen. Dan kruip je gewoon nadien in je helikopter.
  2. Zié het innerlijk kind, ontdek wat het nodig heeft.
  3. Laat je nadien niet blokkeren door schuldgevoel. Gebeurt het toch? Weet dan dat schuld geen basisgevoel is. Heel vaak zit daar een gevoel onder, zoals angst of schaamte. Durf eronder kijken om te ontdekken waar je schuldgevoel vandaan komt.
  4. Wat kan je meenemen uit het conflict? Wat is van jou, waar kan jij zelf mee aan de slag? En wat is van de andere, wat is niet aan jou om op te lossen?


Deze aflevering verruimt je blik over zelfzorg en al haar facetten! 

Ook nog in de podcast: over je innerlijk kind, agressieve en assertieve kwaadheid, f*ck zelfzorg en hoe Nina uit een koffieconflict stapte! Beluister hier de volledige aflevering. 


Over Nina Mouton

Nina Mouton is klinisch psycholoog, psychotherapeut, auteur, spreker, columnist voor Radio1.be en mama. Ze brengt met mild ouderschap een andere manier van opvoeden naar voren, eentje weg van straffen en belonen waar verbinding tussen ouders en kinderen centraal staat. Ze bracht de boeken Mild ouderschap en Mild ouderschap Werkboek uit, lanceerde een online traject rond Zelfzorg en binnenkort verschijnt haar derde boek in hetzelfde thema.